My photo
" Ένας άνθρωπος πράττει το καθήκον του εις πείσμα των συνεπειών επί του ατόμου του - εις πείσμα των εμποδίων , των κινδύνων και των πιέσεων - και αυτό αποτελεί τη βάση της ανθρώπινης ηθικής " Winston Churchill - John Kennedy

Thursday, August 22, 2013

28-6-2011 Έχω ένα Όραμα για την Κάλυμνο

28 - 6 - 2011


ΕΧΩ  ΕΝΑ  ΟΡΑΜΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΚΑΛΥΜΝΟ

--  Έχω  ένα  Όραμα  για  την  Κάλυμνο :                                      
. Ότι θάρθει μια μέρα που οι μοναδικές ομορφιές των μικρών παραλιών και κολπίσκων μας , συντροφιά με τα επιβλητικά «φαλακρά» βουνά μας θα συνταιριάζουν σε ομορφιά , καθαρότητα και περηφάνια με την πολιτική και κοινωνική ζωή του νησιού μας .                  . 
.   Ότι οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές θα κερδίζουν τις εκλογές όχι γιατί κατήγγειλαν τους προηγούμενους ως κλέφτες και διεφθαρμένους αλλά γιατί με τα πολιτικά επιχειρήματα τους έπεισαν για την ανωτερότητα του προγράμματος τους .                         
 Ότι τα πολιτικά επιχειρήματα - στη χώρα που δημιούργησε την Επιστήμη της Λογικής- θα αντικαταστήσουν τα ευφυολογήματα , των οποίων την ανάγκη δεν έχουν οι αληθινά ευφυείς . 
.   Ότι στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μας θα προβάλλει και θα επικρατεί η αγωνία για το παρόν και το μέλλον του Ιερού Βράχου που κληρονομήσαμε , έναντι των μικρόψυχων επιδιώξεων προβολής και επιβολής  ατομικών ή παραταξιακών συμφερόντων .   
.   Ότι ο σεβασμός της προσωπικότητας και της ελευθερίας του λόγου του κάθε Δημοτικού Συμβούλου θα είναι αυτονόητη και ευχαρίστως αποδεκτή υποχρέωση για όλους .                       
 Ότι δεν θα χάνονται πολύτιμη φαιά ουσία και εκατοντάδες, χιλιάδες ώρες συσκέψεων - άνευ σκέψεων - για τιποτολογίες , δηλ., συζητήσεις επί του μηδενός .                                           
 Ότι την αγωνία και τα προβλήματα που διατυπώνει ο εκάστοτε Δήμαρχος , θα ενστερνίζωνται όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και όλοι οι πολίτες και όλοι μαζί θα προσφέρουν τις δυνάμεις τους για την επίλυση και τη θεραπεία τους .                                           
 Ότι η συλλογική αγωνία και καθολική λαχτάρα για να πάει το νησί πιο μπροστά από εκεί που μας το άφησαν οι Πατεράδες μας , θα είναι το μοναδικό κίνητρο ενασχόλησης των πολιτών με την πολιτική αλλά και η ισχυρότερη δέσμευση των «αντιπάλων παρατάξεων» προς την κοινή ενόραση της συλλογικής ευημερίας και προόδου που καταξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς και αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο στους ανθρώπους που μας γέννησαν και μας αγάπησαν και απομένει σε μας να αποδείξουμε ότι τους αγαπάμε το ίδιο .

--  Έχω  ένα  Όραμα  για  την  Κάλυμνο :

 Ότι θάρθει μια μέρα που στις υπέροχες και μοναδικές σ’ όλο τον κόσμο καφετέριες , ταβέρνες και ουζερί της κεντρικής και των άλλων πλατειών μας – μοναδικό απομένον πανελληνίως ανεκτίμητο κατάλοιπο της Αρχαίας Αγοράς – η ερώτηση των Αθηναίων « τις αγορεύειν βούλεται ; » θα απαντιέται με όλο και περισσότερη συμμετοχή και η ελευθερία όλων των απόψεων θα αποτελεί συνεχώς ενισχυόμενο κίνητρο και ασπίδα θωράκισης για την προστασία της Δημοκρατίας μας .                                                                                                        
 Ότι τη θέση της «γκρίνιας» , των μεμψιμοιριών και της απόδοσης των ευθυνών σε άλλους , θάρθει μια μέρα που θα την πάρει μια αυξημένη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης , συνοχής και αλληλεγγύης , σαν εκείνη που δημιούργησε το 1ο Κοινωνικό Φαρμακείο και το καλύτερο Υγειονομικό Σύστημα της Ελλάδας παρά την Τουρκική Κατοχή , εξ αιτίας  μικρών μόνο ψηγμάτων αυτονομίας που απεδόθησαν στη Δημογεροντία Καλύμνου . 
 Ότι η λεβεντιά , η αισιοδοξία , η αυτοπεποίθηση , η περηφάνια που ανέκαθεν χαρακτηρίζουν τους Καλύμνιους , θα κινηθούν μια μέρα σ’ ένα πλαίσιο κοινωνικής συμφιλίωσης , σε δρόμους μιας καινούργιας ευημερίας , μακριά από κομματική ή παραταξιακή χειραγώγηση και με μόνη πυξίδα τη δικαίωση των αγώνων των προγόνων μας που δεν βρήκαν τίποτα και μας τα παρέδωσαν όλα , αλλά και τη δικαίωση των οραμάτων των επιγόνων μας που τα δικαιούνται όλα και κινδυνεύουν να μην κληρονομήσουν τίποτα .

--  Έχω  ένα  Όραμα  για  την  Κάλυμνο :
 Ότι θάρθει μια μέρα που τα  Μέσα Ενημέρωσης και Νέας Τεχνολογίας θα πιαστούν απ’ το χέρι σ’ ένα ευγενή συναγωνισμό , σε μια πατριωτική άμιλλα για την προβολή σ’ όλο τον κόσμο , στους συμπατριώτες όπου γης , της ομορφιάς , της φιλοξενίας και της ευζωίας που οι Καλύμνιοι μπορούν να μετουσιώνουν σε καθημερινή ζωή .                                                             
 Ότι σύντομα θα αντηχήσουν και πάλι οι καντάδες στα στενά της Πόθιας και του Χωριού , ότι θα ξαναπετάξουν οι χαρταετοί  στην πλαγιά του Κίτσου , με όλες τις οικογένειες «κατάχαμα» να απολαμβάνουν ό,τι αργότερα οι «πολιτισμένοι» ωνόμασαν “Picnic” ή “Barbecue”.                                                                                                                                          
.  Ότι τα τραπέζια της βραδυνής καλοκαιρινής ευωχίας , δίπλα στη θάλασσα , που φιλοξένησαν τα νεανικά μας σκιρτήματα τα σαββατοκύριακα και που οι κυκλοφορικές ανάγκες έδιωξαν από την κεντρική πλατεία , θα ξαναστηθούν στην πανέμορφη νέα προκυμαία μετά το Δημαρχείο , μοναδική σε φυσική ομορφιά και αρχιτεκτονική αισθητική και ευαισθησία και τότε ο περίπατος απ’ το Τελωνείο ως του Βουβάλη , πλάϊ στη γεννήτρα θάλασσα που αιώνες τώρα λικνίζει τα όνειρα μας , θα θυμίζει τα χρόνια της ακμής και της αυτοπεποίθησης , τα χρόνια της αισιοδοξίας .                                          
--  Έχω  ένα  Όραμα  για  την  Κάλυμνο :
 Ότι η σωστή εκμάθηση και χρήση – προφορική και γραπτή – της Ελληνικής γλώσσας δεν θα είναι αντικείμενο λοιδορίας αλλά θαυμασμού και πρότυπο μίμησης και όχι αποφυγής .

 Ότι η μόρφωση ή η εκμάθηση μιας τέχνης θα θεωρούνται όπως παλιότερα , αξίες ικανές να απαιτήσουν τις θυσίες των γονιών και να εμπνεύσουν τον μόχθο των παιδιών τους .

 Ότι στο νησί που ανέδειξε τους καλύτερους θηρευτές των βυθών , τους πιο παράτολμους και παραγωγικούς μετανάστες αλλά και τους περισσότερους και καλύτερους επιστήμονες , στο νησί με τους περισσότερους πολύτεκνους στην Ευρώπη , με τους υπερήφανους επαγγελματίες και βιοπαλαιστές , η Παιδεία θα ξαναγίνει μοχλός κινητήριος μιας ολοκληρωμένης διάπλασης ηθών αναλλοίωτων και καταξιωμένων στο διάβα του χρόνου .

--  Έχω  ένα  Όραμα  για  την  Κάλυμνο :
 Ότι οι στίχοι του Εθνικού Ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη , παραφρασμένοι όπως «ποιητική αδεία» αποτολμώ , θα αναρριπίζουν στις καρδιές των συμπατριωτών μου την γενεσιουργό της Ανάπτυξης και Ευημερίας , Αισιοδοξία που μας αξίζει :

“ Η  Κάλυμνος  είναι  νησί  συνόκαιρο  του  Κόσμου                                                                            
κανένας  δεν  εβρέθηκε  για  να  την  εξαλείψη                                                                                  
κανένας , γιατί  σκέπει  την  από  τα  ύψη  ο  Θεός  μου
η  Κάλυμνος  θε  να  χαθή  όταν  ο  Κόσμος  λείψη ”                 


*  Δημοσιεύθηκε  στις  εφημερίδες  ΑΡΓΩ  &  ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ  ΔΙΑΔΡΟΜΗ



 Ιερόθεος  Κ. Σπανός  ,  27-6-2011                


No comments:

Post a Comment